Sport

Sportief Eindhoven!

Op een bevolking van meer dan 200.000 inwoners telt Eindhoven bijna 100.000 actieve sportbeoefenaren, die minimaal één keer per week sporten. Daarnaast zijn er vele mensen op één of andere manier betrokken bij de sport. Meer dan 70 verschillende sporten kunnen beoefend worden op een actieve of recreatieve manier, in clubverband of individueel.

Eindhoven beschikt over vele sportaccommodaties, zoals: 2 combi-zwembaden, 1 indoor IJssportcentrum, 1 indoor Sportcentrum, 1 indoor tennishal, 20 (wijk)sporthallen en 12 sportparken (165-hectare).

Sporthallen en Sportparken
 
Het beheer en de verhuur van alle gemeentelijke binnen- en buitensportaccommodaties is in handen van drie sportgebieden: Genneper Parken, Sportbedrijf De Karpen en Sportcomplex Eindhoven Noord. Zij beheren en onderhouden sportaccommodaties in allerlei takken van sport en verhuren deze aan verenigingen, scholen, groepen, recreanten en bedrijven. Talloze sportbonden en organisatoren houden hier hun (inter)nationale sportevenementen die het bekijken meer dan waard zijn! Behalve een groot aanbod aan recreatie-uren worden er in en op de accommodaties in de drie sportgebieden een keur aan betaalbare sportactiviteiten en evenementen op maat georganiseerd.
 
Topsport en Sportvoorzieningen
 
Topsport gedijt uitstekend in Eindhoven.
De bekendste Eindhovense sportploeg is voetbalclub PSV. Deze club werd in het seizoen 2007/2008 voor de vierde keer op rij kampioen van Nederland.

Eveneens beroemd tot ver buiten de landsgrenzen zijn de zwemmers van PSV. De damesestaffetteploeg (met drie PSV-leden) veroverde goud tijdens de Olympische Spelen in 2008 in Beijing.

De bekende namen zijn Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, die op de Olympische Spelen 2000 in Sydney respectievelijk twee en drie gouden medailles veroverden. Ook in Athene 2004 zwom Pieter zich weer in de prijzen: 1 gouden en 2 zilveren medailles.

Eindhoven telt twee stichtingen, die de beoefening van zwemmen en hockey op een topniveau proberen te brengen en te houden: de Stichting Topzwemmen Zuid-Nederland en de Stichting Tophockey MHC Oranje Zwart. De Stichting Marathon Eindhoven houdt zich, naast het organiseren van een breedtesportevenement, bezig met de bevordering van het hardlopen (o.a.clinics en trainingen) als topsport.

Tijdens het jaarlijkse sportgala worden de Eindhovense sportkampioenen geëerd en kiest men de sportman, sportvrouw en sportploeg van de regio Eindhoven.

Meer over Eindhoven

Cultuur
Cultuur
Cultuur in Eindhoven
Studie
Studie
Studeren in Eindhoven
Uitgaan
Uitgaan
Uitgaansmogelijkheden
Sport
Sport
Sporten in Eindhoven